Ordinul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și supus dezbaterii publice timp de 30 de zile reglementează acceptarea donațiilor, darurilor manuale, comodatelor și sponsorizărilor în cadrul ministerului. Potrivit acestuia, indiferent de obiect și valoare, donația, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se fac doar prin înscris și se acceptă sau se resping, în scris, de ordonatorul de credite al unității beneficiare sau de ordonatorul de credite competent, potrivit reglementărilor aplicabile în MAI, să realizeze achiziția bunurilor care fac obiectul ofertei.
Astfel, unitatea beneficiară va fi obligată să întocmească un raport privind oferta care trebuie să conțină în mod obligatoriu avizul Departamentului de Informații și Protecție Internă al MAI.
Unitățile beneficiare nu pot accepta donații, daruri manuale, comodate sau sponsorizări în situația în care acceptarea ofertei ar afecta independența și imparțialitatea în luarea deciziilor, îndeplinirea la timp și cu obiectivitate a îndatoririlor de serviciu sau ar conduce la crearea unor avantaje personale. Oferta este considerată inacceptabilă și dacă este făcută cu scopul evident de a obține un avantaj economic pentru ofertant. De asemenea, unitățile beneficiare nu pot accepta donația indirectă, deghizată și nici fonduri bănești sau bunuri oferite cu titlu de împrumut de consumație.
Ca modalitate de asigurare a transparenței este prevăzută publicarea, în extras, a unei fotocopii a raportului de acceptare pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, dacă nu există, a structurii ierarhic superioare, cu anonimizarea datelor cu caracter personal, a acelor informații care ar putea ”leza, direct sau indirect, activitatea sponsorizată, bunele moravuri sau ordinea și liniștea publică” (conform art.5 alin.2 din Legea nr.32/1994), precum și a informațiilor ce țin strict procedurile interne de lucru ale entităților de la nivelul ordonatorului.
Situația sponsorizărilor din cadrul MAI a intrat în atenția opiniei publice și a Guvernului ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 63 de persoane.
În 21 noiembrie, premierul Dacian Cioloș spunea că sponsorizările de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt „derapaje” care este posibil să existe și în alte instituții publice, el menționând că a avut discuții cu miniștrii legat de transparență și integritate și le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviință.
În urma tragediei din Colectiv, au fost arestați atât cet trei patroni ai clubului, cât și căpitanii George Matei și Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, care au făcut controale la Colectiv, aceștia fiind trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit motivării instanței în cazul celor doi ofițeri de la ISU, instituția a beneficiat de sponsorizări de la firmele pe care le controla, iar practica ar fi fost cunoscută de șefi.